(0316) 26 81 07
Top Hoveniers
Zomer snoeitips

Zomer snoeitips van de tuinspecialist

De zomer is de tijd om te genieten in uw tuin en tegelijkertijd is het ook de perfecte tijd voor onderhoud aan uw tuin. Een paar zomer snoeitips van de tuinspecialist kunnen dan heel goed van pas komen.

Hagen snoeien

De beste tijd om zomer snoei-onderhoud te plegen aan uw tuin zijn de maanden juni tot en met augustus. Scheer in deze periode de hagen alvast weer strak. Door dit in de zomer te doen krijgt de haag de tijd om te herstellen voor de koude intreedt. Daarbij herstellen de snoeivlakken zich vele malen beter dan in andere jaargetijden en beperkt het de kans dat er snoeivlakken gaan bloeden of dat er takken vatbaar worden voor schimmels en bacteriƫn.

Tip 1: Snoei een Buxus haag niet in de volle zon om verbranding tegen te gaan. 

Bomen snoeien

Rond de langste dag van het jaar mogen de Berk en de Esdoorn bij gesnoeid worden. Controleer ook even de lei- en dakbomen. Top en knip ze iets bij. In het najaar volgt een 2e snoei.

Tip 2: Snoei de Pruimenboom alleen in de maand augustus. Hiermee verklein je de kans op schimmelziektes zoals loodglans. 

Struiken snoeien

Uitgebloeide Heesters mogen direct teruggesnoeid worden. Op die manier bloeien ze in de komende bloeiperiode weer volop. 

Klimplanten

Blauwe regen en druivenplanten groeien in de zomer erg hard en kunnen er daardoor onverzorgd uit gaan zien. Dat geldt ook voor fruitdragende struiken zoals Frambozen en Bramen. Zodra ze hun vruchten zijn verloren kunt u ze snoeien. Snoei tot 4 knoppen en verwijder de naar binnen groeiende scheuten. Verwijder bij Klimrozen de uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Breng zijscheuten terug tot 2 knoppen van de hoofdstengel. Ook scheuten in de bladoksels mogen gesnoeid worden. Wanneer u zich hier aan houdt heeft u kans op uitbundige bloei tot ver in de herfst. 

Overige zomersnoei tips

Struiken of bomen die nog volop in de bloei staan snoei je natuurlijk niet in de zomer. Dat zou zonde zijn. Over het algemeen snoei je deze soorten in het voorjaar.

Hulp bij snoeien van uw tuin in de zomer

Kunt u naast deze tips wat hulp gebruiken van een echte specialist bij het snoeien van uw tuin in de zomer? Neem dan contact op met de tuinspecialisten van Hendriks Hoveniers.